Dålig början, bra avslut

Strömmen är på i staketet i hagen igen och Livan är redan stressad och rädd för det..

I somras hade vi det jättejobbigt när hon inte litade på mig helt och hållet och var rädd för strömmen. Ibland fick jag inte ut henne ur hagen för att hon vägrade gå i närheten av grinden. Och skulle jag ta ut henne var jag tvungen att ta en annan häst samtidigt. Funkade det så kastade hon sig ut/in och var helt sönderstressad.. Men vi jobbade på det varje dag och det löste sig till sist. Sedan kom problemet med stallgången som jag skrivit om förut.

Och idag kom allt tillbaka. Hon var jätterädd för strömmen i staketet men tack vare att hon litar på mig mer nu så gick hon ut lugnt och fint ändå. Men så blev allt tokigt när vi skulle in i stallet. Det blåste och hon var stressad och vägrade gå in. Tog ett ridspö och höll vid sidan om henne och smackade lite. Slutade så fort hon tog ett steg framåt och till sist stod hon i stallet. Gjorde om det hela ett par gånger tills hon lugnat sig.

Planen var att tömköra, men eftersom hon var så tittig så tog jag bara på en longeringslina för lite longering istället. I början sprang hon som en giraff och kastade sig iväg så fort hon passerade ett av hörnen.. Men jag lät henne trava på i båda varven och tillslut slappnade hon av. Galoppen var lite jobbigt först och hon började stressa igen men vi fick ganska snabbt till en bra kommunikation och sen behövde jag bara säga ”gaaaalopp!” så kom hon igång. Berömde henne massor med rösten och hon sänkte huvudet och frustade och var så fin! Hon var lugn i stallet efteråt också, så skönt.

Jag hoppas verkligen inte att de här problemen kommer tillbaka igen.. Då känns det ju nästan som att jag inte alls fått hennes förtroende eller byggt upp något starkt band under ett helt år tillsammans. Vi får väl se hur det går på transportträningen vi ska ha snart, nu när transporten äntligen fått två stöd. Det blir väl lite som ett prov.

Hursomhelst, longeringen gick strålande trots blåst och till en början stressad häst. 🙂

Två bilder från ganska så exakt ett år sedan. Ser ni den korta manen!? De på ridskolan hade kapat hennes man precis innan hon skulle hit. Redan då var den ganska lång så tänk så lång den hade varit nu om de inte hade klippt den. 

livii 1 livii 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>